Thursday 1 June 2017

Ζεστή, πικάντικη παντζαροσαλάτα


Αυτήν την εποχή βρίσκουμε στην αγορά τρυφερά και γλυκά παντζάρια.
Λένε ότι τα παντζάρια του Απριλίου και του Μαΐου είναι τα καλύτερα.
Θα συμφωνήσω έχοντας προσωπική πείρα από τα παντζάρια που καλλιεργώ η ίδια.
Ασφαλώς και τα φθινοπωρινά και τα χειμωνιάτικα παντζάρια είναι πολύ καλά.
Εφέτος είχα και εγώ αρκετά νόστιμα και γλυκά παντζάρια τα οποία απολαύσαμε μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους.
Έναν από αυτούς θα σας δείξω σήμερα, μια πολύ νόστιμη και εύκολη σαλάτα.
Ζεστή πικάντικη παντζαροσαλάτα.
Αρτυμένη με ελαιόλαδο στο οποίο σοταρίστηκε πιπεράκι πεπεροντσίνο και σκορδάκι!
Μπορεί να συνοδεύσει σαν σαλάτα ένα κύριο πιάτο με κρέας ή ψάρι.
Αν σας αρέσουν οι πικάντικες σαλάτες και αγαπάτε τα παντζάρια, είμαι σίγουρη η συγκεκριμένη συνταγή θα σας ενθουσιάσει!

Θα χρειαστούμε:
3/4 - 1 κιλό παντζάρια με τα φύλλα τους
2-3 μέτριες σκελίδες σκόρδου
1-2 πιπεράκια πεπεροντσινι
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
ρίγανη
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα παντζάρια από τις φλούδες τους.
Τα φύλλα δεν τα πετάμε!! Είναι πολύ νόστιμα και ωφέλιμα επίσης. Θα πετάξουμε όσα έχουν κιτρινίσει και θα κρατήσουμε τα υπόλοιπα.
Πλένουμε τα παντζάρια πολύ καλά καθώς και τα παντζαρόφυλλα.
Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει.
Κόβουμε τα παντζάρια σε μικρότερα κομμάτια και τα ρίχνουμε στο νερό που βράζει.
Κατόπιν ρίχνουμε μέσα και τα παντζαρόφυλλα.
Βράζουμε τα παντζάρια ως συνήθως, προσέχοντας να μην παραβράσουν τα φύλλα.
Τα φύλλα των παντζαριών συνήθως βράζουν νωρίτερα από τα ίδια τα παντζάρια.
Όταν δούμε ότι τα παντζάρια είναι έτοιμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφήνοντας μέσα τα παντζάρια ως να ετοιμάσουμε την σάλτσα.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ψιλοκόβουμε.
Όταν το λάδι ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα πιπεράκια πεπεροντσίνι, κομμένα σε κομματάκια. Σοτάρουμε τα πιπεράκια 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα σκόρδα.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ως να αρχίσουν να ροδίζουν τα σκόρδα. Όταν σοτάρουμε το σκόρδο προσέχουμε να μην σκουρύνει πολύ γιατί θα πικρίσει. Γι΄ αυτό κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά μόλις δούμε τα σκορδάκια ότι αρχίζουν και ροδίζουν.
Αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.
Στραγγίζουμε καλά τα παντζάρια από το νερό που έβρασαν και τα βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα ή πιατέλα.
Προσθέτουμε και τα βρασμένα παντζαρόφυλλα. Αν θέλουμε αλατίζουμε ελαφρά.
Περιχύνουμε τα παντζάρια με το περιεχόμενο του τηγανιού.
Ανακατεύουμε προσεκτικά να πάει η σάλτσα παντού και να αρτύσει καλά τα παντζάρια.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Σερβίρουμε την πικάντικη παντζαροσαλάτα ζεστή.
Καλή επιτυχία, καλό μήνα σας ευχόμαστε!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...